3 λόγοι για τους οποίους η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί λιποθυμικό επεισόδιο

blog06
14 Απριλίου 2023

Αν έχετε ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής και συγκοπής, τότε διατρέχετε κίνδυνο για λιποθυμικό επεισόδιο. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα και γι’ αυτό οι ασθενείς πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι ώστε να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα και να λάβουν την κατάλληλη αγωγή.

Ένα λιποθυμικό επεισόδιο μπορεί να οφείλεται σε τρεις λόγους στους ασθενείς αυτούς:

Ο πρώτος λόγος: όταν η καρδιά χτυπάει πολύ γρήγορα

Οι παλμοί έχουν φτάσει τους 170, 180 ή ακόμα και τους 200, και αυτό προκαλεί κακή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει λιποθυμικό επεισόδιο. Συνήθως αυτός είναι ο λιγότερο συχνός λόγος που η κολπική μαρμαρυγή οδηγεί σε λιποθυμικό επεισόδιο. Συνήθως προκαλεί  άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως λαχάνιασμα, ζάλη και πόνο στο στήθος.

Οι ασθενείς που συνήθως λιποθυμούν λόγω της ταχυκαρδίας είναι μεγαλύτερης ηλικίας και ήδη έχουν και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως για παράδειγμα βαλβιδοπάθειες ή στένωση καρωτίδας.

Ο δεύτερος λόγος: όταν η καρδιά χτυπάει πολύ αργά

Δικαιολογημένα μπορεί να ρωτήσετε «αφού στην κολπική μαρμαρυγή η καρδιά χτυπάει γρήγορα, πώς μπορεί να χτυπάει και πιο αργά;» Και όμως, μπορεί να συμβεί αυτό, και ένας από τους λόγους είναι αν κάνει παύση η κοιλία της καρδιάς. Στην κολπική μαρμαρυγή, οι ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς ή οι κόλποι της χτυπάνε πολύ γρήγορα, περίπου με 300 με 600 χτύπους το λεπτό. Ο παλμός όμως προέρχεται από την κοιλία , την κατώτερη κοιλότητα της καρδιάς. Η κοιλία μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει εντελώς, σαν να θέλει η καρδιά να ξεκουραστεί για ένα δευτερόλεπτο από τον εξαντλητικό ρυθμό της κολπικής μαρμαρυγής. Έτσι, σταματάει ο καρδιακός ρυθμός και ο παλμός μπορεί να σταματήσει για τρία με έξι δευτερόλεπτα ή και περισσότερο, προκαλώντας ζάλη ή ακόμα και λιποθυμικό επεισόδιο.

Ο τρίτος λόγος δεν οφείλεται στην ίδια την κολπική μαρμαρυγή αλλά στην παύση της

Περιγράφεται ως παύση μετά από ανάταξη. Στην περίπτωση αυτή, αν ένας ασθενής έχει επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής που έρχονται και φεύγουν, όταν η κολπική μαρμαρυγή σταματήσει, ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα για να ξεκινήσει πάλι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παύσεις που μπορεί να διαρκέσουν τρία, τέσσερα, πέντε δευτερόλεπτα ή και περισσότερο. Αυτός είναι ο πιο κοινός λόγος λιποθυμίας ασθενών με κολπική μαρμαρυγή.

Ποια είναι η λύση; Πώς προλαμβάνουμε το λιποθυμικό επεισόδιο;

Η πιο κατάλληλη λύση σχετίζεται με το λόγο που προκάλεσε το λιποθυμικό επεισόδιο.

Για τους ασθενείς που λιποθυμούν λόγω πολύ χαμηλού καρδιακού ρυθμού, το πρώτο βήμα είναι συνήθως η ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής, είτε ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα είτε έχει προηγηθεί επέμβαση κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής. Τα λιποθυμικά επεισόδια είναι μεγάλης σοβαρότητας και για το λόγο αυτό, αν συμβεί σε ασθενή όπου υπάρχει αποδεδειγμένα πολύ χαμηλός καρδιακός ρυθμός ή παύση, συνήθως συστήνεται η τοποθέτηση βηματοδότη. Ο βηματοδότης θα σταματήσει αυτά τα επεισόδια βραδυκαρδίας και θα αποτρέψει τις λιποθυμίες.

Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα ή να επιχειρηθεί κατάλυση. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, αν είχατε λιποθυμικό επεισόδιο στο παρελθόν και ιδίως αν έχετε ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής, να συζητήσετε με το γιατρό σας ώστε να διαπιστωθούν οι λόγοι που οδήγησαν στο λιποθυμικό επεισόδιο και να αποφασιστεί η καλύτερη αγωγή για εσάς.

 

Heart photo created by freepik – www.freepik.com

Περισσότερα άρθρα