Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Αρχική / Αρρυθμίες / Κολπική Μαρμαρυγή / Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΛΠΙΚΗΣ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗΣ

Η ενημέρωση είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος για την καλύτερη αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής.

 

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 ασθενείς πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Στην αρρυθμία αυτή, οι κόλποι χτυπούν ιδιαίτερα γρήγορα, χαοτικά και πλήρως άρρυθμα, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται οργανωμένη και αποτελεσματική συστολή τους. Ως συνέπεια της αρρυθμίας, οι ασθενείς ενδέχεται να παραπονιούνται για συμπτώματα αλλά κυρίως καθίστανται ευάλωτοι στην εμφάνιση επιπλοκών όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Με κριτήριο τη διάρκεια των επεισοδίων, η κολπική μαρμαρυγή ταξινομείται στις εξής βασικές κατηγορίες: – Παροξυσμική: με μέγιστη διάρκεια επεισοδίων έως 7 ημέρες – Εμμένουσα: με διάρκεια επεισοδίων μεγαλύτερη από 7 ημέρες – Μακροχρόνια εμμένουσα: συνεχής κολπική μαρμαρυγή διάρκειας άνω του ενός έτους – Μόνιμη: στις περιπτώσεις αυτές έχει γίνει αποδεκτό ότι ο ασθενής παραμένει μόνιμα σε κολπική μαρμαρυγή και δεν γίνεται πλέον προσπάθεια ανάταξης της αρρυθμίας.