
Τα ω3 λιπαρά θεωρούνται ωφέλιμα για την καρδιά και συχνά τα συμπληρώματα διατροφής που τα περιέχουν προβάλλονται ως κατάλληλα για ασθενείς με καρδιοπάθειες. Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στα πλαίσια της πρόληψης συστήνονται αλλαγές στον τρόπο ζωής μεταξύ των οποίων και στη διατροφή. Διαβάζω όπως κι εσείς διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν στην ωφελιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Λογική συνέχεια αυτού η ερώτηση στον καρδιολόγο: είναι καλό να παίρνω συμπλήρωμα διατροφής με ω3 λιπαρά;
Η ερώτηση είναι απλή, αλλά η απάντηση δεν είναι. Πρόκειται για ένα θέμα πάνω στο οποίο υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία. Για το λόγο αυτό θα δώσω μερικές απλές εξηγήσεις πριν απαντήσω.
Συμπληρώματα διατροφής με Ω3 λιπαρά και πρόληψη εγκεφαλικού
Για την ιστορία η συζήτηση ξεκίνησε όταν παρατηρήθηκε ότι παλιότεροι πληθυσμοί (όπως οι Ινουίτ σε αρκτικές περιοχές) που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες λιπαρών ψαριών είχαν χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Δεδομένου ότι αυτή η διατροφή είναι υψηλή σε πολυακόρεστα λιπαρά ή ω3 λιπαρά οξέα, αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα λιπαρά μάλλον είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.
Στα τέλη της δεκαετίας του 90, μια μεγάλη κλινική μελέτη (η ιταλική GISSI) έδειξε ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3 λιπαρά) μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση καρδιακών επεισοδίων, εγκεφαλικών και θανάτων. Έτσι κορυφαίες επιστημονικές εταιρείες και καρδιολόγοι συνιστούσαν τη χρήση συμπληρωμάτων ιχθυέλαιου. Και έτσι το ιχθυέλαιο φαινόταν ως το θαυματουργό συμπλήρωμα που θα έπρεπε να λαμβάνουν όλοι.
Τι γνωρίζουμε σήμερα;
Όμως η ιατρική βασίζεται σε αποδείξεις και οι ιατρικές οδηγίες πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα που αποδεικνύουν πέραν αμφιβολίας τα οφέλη μιας ουσίας.
Καθώς μερικές κλινικές μελέτες δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους για το αν τα συμπληρώματα με ω3 συμβάλλουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, έγιναν 2 μετα-αναλύσεις, που λάμβαναν υπόψη πολλές μελέτες συνδυαστικά. Σκοπός της μετα-ανάλυσης είναι να συνδυάσει τα δεδομένα και να φτάσει σε ένα συνολικό συμπέρασμα. Η μία από τις δύο μετα-αναλύσεις έδειξε ένα μικρό όφελος– η δεύτερη δεν έδειξε κανένα όφελος.
Πρέπει να παίρνετε συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε ω3 λιπαρά;
Για να επιστρέψω λοιπόν στην αρχική ερώτηση, θα σας συμβούλευα:
- Αν υπάρχει όφελος στα συμπληρώματα, είναι μάλλον μικρό.
- Είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια, όπως σολομό, σαρδέλα, γαύρο, ρέγγα, τόνο, σαφρίδι, κολιό, ζαργάνα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι όπως όλα τα συμπληρώματα, έτσι και αυτό εμφανίζει οφέλη αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας . Τέλος πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα λάβει υπόψη τη συνολική κατάσταση της υγείας σας.
photo credit Designed by mrsiraphol / Freepik