
Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο σημαντικό ρόλο που παίζει η κατάλληλη διατροφή στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, σε ασθενείς με διαγνωσμένες καρδιακές παθήσεις.
Η σωστή διατροφή είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και οι γιατροί επιμένουμε να δίνουμε συστάσεις προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, σε συνδυασμό με τη σωστή φαρμακευτική θεραπεία, στη μακροχρόνια υγεία και ευεξία του ασθενούς. Η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής κι έχω αφιερώσει ειδικό άρθρο σ’ αυτό το θέμα
Θα ήθελα να συστήσω προσοχή, όμως, σε όσα ακούμε από γνωστούς ή δήθεν «ειδικούς» ή διαβάζουμε σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, σχετικά με προτάσεις διατροφής και δίαιτες αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας. Πρόκειται για δίαιτες που όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά μπορούν να μας βλάψουν κιόλας.
Οι ασθενείς μου συχνά με ρωτάνε τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, τι είναι σωστό και τι λάθος. Για το λόγο αυτό, πιστεύω θα βρείτε χρήσιμες τις παρακάτω βασικές οδηγίες, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τι πρέπει να κάνετε.
Μύθος: λύση αποτελούν οι γρήγορες δίαιτες για μεγάλη απώλεια βάρους
Ναι, συνήθως μια δίαιτα οδηγεί σε απώλεια βάρους και συνοδεύεται από περιορισμούς και απαγορεύσεις, όμως πολλές φορές βασίζεται σε μη υγιή πρότυπα. Πράγματι, τέτοιου είδους δίαιτες μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, όμως δεν βοηθούν απαραίτητα στην πρόληψη καρδιοπαθειών και εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Το αντίθετο μάλιστα, μπορούν να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Όπως για παράδειγμα, κάποιοι τύποι δίαιτας που έχουν γίνει «μόδα» τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνοντας παραλλαγές ενός διατροφικού πλάνου χαμηλού σε υδατάνθρακες και υψηλού σε λιπαρά και πρωτεΐνη, οι οποίοι όμως μπορούν να αποβούν ακόμα και μοιραίοι, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες. Μια δίαιτα τέτοιου τύπου είναι η κετογονική δίαιτα που θεωρείται ακόμα αμφιλεγόμενη, γιατί ναι μεν μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σύντομο χρόνο, όμως μπορεί να έχει αρνητική επίδραση συνολικά στον οργανισμό μας.
Από την άλλη πλευρά, οι αυστηροί χορτοφάγοι (vegan) που δεν καταναλώνουν καθόλου κρέας, γαλακτοκομικά και άλλες τροφές ζωικής προέλευσης, δε σημαίνει ότι κάνουν καλές διατροφικές επιλογές για την καρδιά τους, αν γεμίζουν το πιάτο τους με τηγανητά φαγητά και εξευγενισμένους υδατάνθρακες όπως άσπρο ψωμί, ζυμαρικά και άσπρο ρύζι.
Αλήθεια: Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει σωστά για την κατάλληλη διατροφή που θα προστατέψει την καρδιά σας και τη συνολική σας υγεία
Πρόσφατα αναπτύχθηκαν νέες κατευθυντήριες Οδηγίες από δύο αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς, την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (American College of Cardiology), σύμφωνα με τις οποίες μια υγιεινή, θρεπτική διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η διατροφή αυτή μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση ή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της υψηλής χοληστερόλης, του σακχαρώδους διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης – όλα όσα δηλαδή θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Οι νέες αυτές Οδηγίες προτείνουν υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, όσπριων, καρπών και σπόρων, καθώς και φυτική ή ζωική πρωτεΐνη (κατά προτίμηση ψάρι). Η μεσογειακή διατροφή έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως και η διατροφή που είναι γνωστή ως DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επιστημόνων στις ΗΠΑ. Και οι δύο δίαιτες προτείνουν την αποφυγή τροφών υψηλών σε κορεσμένα ή trans λιπαρά, την αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως λευκό ψωμί) και γλυκών αναψυκτικών, καθώς αυτές οι διατροφικές επιλογές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για την κατάλληλη διατροφή για εσάς