Πώς μπορεί η απώλεια βάρους να βελτιώσει την κολπική μαρμαρυγή

Πώς μπορεί η απώλεια βάρους να βελτιώσει την κολπική μαρμαρυγή

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα της δυτικής κοινωνίας. Τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπνική άπνοια, καθώς και διάφορες καρδιοπάθειες.  Από όλες αυτές τις αρνητικές για την υγεία επιπτώσεις στις καρδοπάθειες συμπεριλαμβάνεται και η κολπική μαρμαρυγή, χωρίς δυστυχώς να είναι η μόνη.

Από την παχυσαρκία στην κολπική μαρμαρυγή

Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής με διάφορους μηχανισμούς. Ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως αυτές που προαναφέρονται, αυξάνει και τη πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Ακόμη όμως και αν δεν εκδηλωθούν άλλες παθήσεις  τα λιπώδη κύτταρα που συσσωρεύονται έχει αποδειχθεί ότι εκκρίνουν ορμόνες που συνδέονται με την εμφάνιση φλεγμονής και ευθύνονται για την ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής.

Πώς επιδρά η απώλεια βάρους στην κολπική μαρμαρυγή

Επί σειρά ετών οι γιατροί συμβουλεύουμε τα υπέρβαρα άτομα που εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή να χάσουν βάρος. Το 2015 ήρθε η επιστημονική μελέτη Legacy η οποία επιβεβαίωσε πόσο σημαντική είναι η απώλεια βάρους  στον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής. Η μελέτη Legacy παρακολούθησε περισσότερους από 1000 ασθενείς για πάνω από πέντε χρόνια. Απέδειξε 6 φορές μεγαλύτερη βελτίωση στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που έχασαν πάνω από το 10% του σωματικού τους βάρους. Οι ασθενείς που έχασαν σημαντικό βάρος έπαψαν να νοιώθουν σοβαρή συμπτωματολογία.

Αν και τα ευρήματα της μελέτης Legacy είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, δεν σημαίνει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς από κάθε επεισόδιο μαρμαρυγής. Όμως οι υπέρβαροι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή επωφελούνται σημαντικά από την απώλεια βάρους. Φαίνεται ότι μειώνεται τόσο το φορτίο όσο και τα συμπτώματα της νόσου. Σύμφωνα με τη μελέτη Legacy η απώλεια βάρους βελτιώνει τη βαρύτητα  και τη συχνότητα των συμπτωμάτων κολπικής μαρμαρυγής

Η απώλεια βάρους αποτελεί ένα μακροπρόθεσμο στόχο. Ενδεχομένως να χρειαστούν χρόνια μέχρι κάποιος να καταφέρει να επιτύχει και να διατηρήσει φυσιολογικό βάρος.  Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι αποθαρρυντικό. Έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι αξίζει η προσπάθεια να διατηρήσει κανείς φυσιολογικό βάρος προκειμένου να ελεγχθεί η κολπική μαρμαρυγή.

Εάν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή επιλέξτε να ενσωματώνετε μικρές αλλαγές στη διατροφή σας ώστε να τις διατηρείτε, σε συνδυασμό με ήπια άσκηση πχ περπάτημα και μείνετε σταθεροί στο στόχο σας. Το έχει ανάγκη η καρδιά σας!

 

photo Designed by rawpixel.com / Freepik