Τι είναι η σιωπηρή κολπική μαρμαρυγή;

blog07
25 Μαρτίου 2023

Τι είναι η σιωπηρή κολπική μαρμαρυγή

Τι είναι η σιωπηρή κολπική μαρμαρυγή και σε τι διαφέρει από την τυπική νόσο; Η κολπική μαρμαρυγή συνήθως συνοδεύεται από συγκεκριμένη συμπτωματολογία, όπως ζάλη, πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή. Έχω γράψει αναλυτικά την τυπική συμπτωματολογία της κολπικής μαρμαρυγής και μπορείτε να ενημερωθείτε εκτενώς εδώ. Τα συμπτώματα αυτά συχνά είναι τόσο έντονα που δεν αφήνουν περιθώρια στο άτομο που τα βιώνει να τα αγνοήσει και να μην επισκεφτεί το γιατρό του.

Αρκετοί ασθενείς όμως δεν βιώνουν συμπτώματα ενώ πάσχουν από τη νόσο. Η σιωπηρή κολπική μαρμαρυγή λοιπόν μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για χρόνια, και να ανακαλυφθεί τυχαία κατά τη νοσηλεία για κάποιο άλλο ιατρικό λόγο ή ακόμη και την τυπική ιατρική εξέταση. Πώς μπορεί λοιπόν κανείς να αξιολογήσει τον κίνδυνο που διατρέχει για κολπική μαρμαρυγή όταν δεν νοιώθει συμπτώματα;

Αναγνωρίστε τους προγνωστικούς κινδύνους για σιωπηρή κολπική μαρμαρυγή

Η γνώση ότι υπάρχει η σιωπηρή κολπική μαρμαρυγή δεν πρέπει να σας δημιουργήσει ανασφάλεια. Το να μπει όλος ο πληθυσμός στη διαδικασία ελέγχου για τον εντοπισμό κολπικής μαρμαρυγής σίγουρα δεν είναι λύση. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να βάλει εσάς και το γιατρό σας στη διαδικασία να υποψιαστείτε την πιθανότητα να πάσχετε από τη νόσο.

Οι ασθενείς με σιωπηρή κολπική μαρμαρυγή μπορούν να διεκπεραιώνουν την καθημερινή τους ρουτίνα με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με τους ασθενείς που βιώνουν συμπτώματα από την κολπική μαρμαρυγή τους. Παρ΄όλα αυτά μπορεί να διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο για τη σοβαρότερη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής που είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Για αυτό και είναι υψίστης σημασίας η διάγνωση της σιωπηρής κολπικής μαρμαρυγής το συντομότερο δυνατό.

Οι ασθενείς που πάσχουν από σιωπηρή κολπική μαρμαρυγή μπορεί να έχουν λιποθυμικά επεισόδια τα οποία δεν συνδέουν με πιθανή καρδιοπάθεια. Ή μπορεί να αισθάνονται φτερουγίσματα στο στήθος ή επαναλαμβανόμενα επεισόδια κόπωσης τα οποία να αποδίδουν σε άλλα αίτια. Τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να τα συζητάτε με τον καρδιολόγο σας, ο οποίος θα τα αξιολογήσει καταλλήλως

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σιωπηρής κολπικής μαρμαρυγής που θα οδηγήσουν τον καρδιολόγο σε επιπλέον διερεύνηση για την ύπαρξη της νόσου όπως:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Οικογενειακό ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Ιστορικό άλλων καρδιοπαθειών
  • Η ηλικία

Πώς να προστατευτείτε από τους κινδύνους των αρρυθμιών

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τους κινδύνους που συνδέονται με τις αρρυθμίες, είτε συνοδεύονται από έντονη συμπτωματολογία είτε όχι, είναι ή έγκαιρη διάγνωση. Εάν έχετε οποιοδήποτε από τους κινδύνους ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής συζητήστε με το γιατρό σας τη συχνότητα με την οποία θα σας ελέγχει για κολπική μαρμαρυγή. Από τη στιγμή που θα τεθεί η διάγνωση μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο αρρυθμιολόγο. Η εξειδίκευση της αρρυθμιολογίας, την οποία εξηγώ με απλό τρόπο σε άλλο άρθρο, μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετες λύσεις για την καλύτερη διαχείριση των αρρυθμιών.

 

 

Background photo created by jcomp – www.freepik.com
Business vector created by pinnacleanimates – www.freepik.com

Περισσότερα άρθρα