Τι ακριβώς είναι η ειδικότητα του Αρρυθμιολόγου;

Τι ακριβώς είναι η ειδικότητα του Αρρυθμιολόγου;

Όταν κάποιος μαθαίνει ότι πάσχει από κάποια καρδιοπάθεια είναι λογικό να επισκεφθεί καρδιολόγο. Όμως δεν έχουν όλοι οι καρδιολόγοι την ίδια εξειδίκευση.

Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή ή κάποια άλλου τύπου αρρυθμία, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν αρρυθμιολόγο. Όντας ο ίδιος Καρδιολόγος – Αρρυθμιολόγος συχνά με ρωτάτε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο. Η Αρρυθμιολογία ή επεμβατική Ηλεκτροφυσιολογία είναι μια εξειδίκευση της καρδιολογίας. Αφού έχει ολοκληρωθεί η  ειδικότητα της καρδιολογίας, ο καρδιολόγος που ενδιαφέρεται να λάβει την εξειδίκευση  της ηλεκτροφυσιολογίας εκπαιδεύεται σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού για 2 χρόνια. Μετά ακολουθεί η λήψη πιστοποίησης κατόπιν εξετάσεων σε ειδική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρρυθμιών που έχω την τιμή να προεδρεύω τον τελευταίο χρόνο.

Γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντικό να εξειδικευθεί κανείς στην ηλεκτροφυσιολογία; Η κύρια λειτουργία της καρδιάς είναι να αντλεί αίμα και να τροφοδοτεί όλο το σώμα-  αυτό αποτελεί αντικείμενο του καρδιολόγου. Για να το κάνει όμως αυτό λαμβάνει ηλεκτρικά σήματα. Όταν τα σήματα αυτά χάνουν το ρυθμό τους προκαλούν προβλήματα γνωστά ως αρρυθμίες και τότε είναι η στιγμή να αναλάβει ο αρρυθμιολόγος.

Η επιπρόσθετη εξειδίκευση δίνει στον αρρυθμιολόγο τη γνώση  και την εμπειρία που απαιτείται προκειμένου να καταρτιστεί  ένα ολοκληρωμένο πλάνο αντιμετώπισης της

Ποια είναι η κατάλληλη  στιγμή να επισκεφθείτε ένα αρρυθμιολόγο;

Εν συντομία το συντομότερο δυνατόν!

Όπως έχω επανειλημμένα εξηγήσει σε βίντεο αλλά και στην ιστοσελίδα μου, η κολπική μαρμαρυγή είναι προοδευτική νόσος που προκαλεί αλλοιώσεις στην καρδιά με την πάροδο του χρόνου. Όσα περισσότερα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής εκδηλώνετε τόσο περισσότερο αλλάζει η καρδιά σας σε κυτταρικό επίπεδο. Κι  όσο περισσότερες τέτοιες αλλαγές συμβαίνουν, τόσο δυσκολεύει ο επιτυχής έλεγχος της κολπικής μαρμαρυγής.

Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να  ελεγχθεί η κολπική μαρμαρυγή; Αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως ο  έλεγχος του σωματικού βάρους , των επεισοδίων άπνοιας και η άσκηση βοηθούν σημαντικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων.  

Είναι φορές που βλέπω κάποιον ασθενή με κολπική μαρμαρυγή μετά από δύο ή και περισσότερα χρόνια από την εμφάνισή της και το πρώτο πράγμα που σκέπτομαι είναι πόσα περισσότερα θα μπορούσα να έχω προσφέρει αν τους έβλεπα νωρίτερα. Όσο πιο γρήγορα καταρτήσετε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τον έλεγχο της αρρυθμίας σας τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες το πλάνο αυτό να είναι βιώσιμο. Από τη στιγμή που ο αρρυθμιολόγος είναι ο εξειδικευμένος καρδιολόγος για την κατάρτιση φαρμακευτικού και επεμβατικού πλάνου για εσάς, γιατί να περιμένετε;

Υπάρχουν ασθενείς που λένε ότι η φαρμακευτική ή επεμβατική θεραπεία δεν λειτουργεί στην κολπική μαρμαρυγή. Το πιθανότερο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί οδηγήθηκαν σε ένα ειδικό αρρυθμιολόγο καθυστερημένα. Και για να μην παρεξηγηθώ: δεν εννοώ να τρέξετε σε έναν αρρυθμιολόγο με το πρώτο επεισόδιο αρρυθμίας. Βάλτε το όμως στο πρόγραμμά σας το συντομότερο δυνατό. Όσο πιο γρήγορα σπάσετε το φαύλο κύκλο που προκαλεί την αρρυθμία σας τόσο το καλύτερο.

 

 

Heart photo created by creativeart – www.freepik.com