
Το σημερινό άρθρο αναφέρεται στην παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή και τη σημαντικότητά της. Είναι ερώτημα για πολλούς ασθενείς: τι ακριβώς σημαίνει και γιατί γίνεται αυτή η διάκριση; Γιατί είναι σημαντική; Αρκετοί ασθενείς φεύγουν από τον καρδιολόγο τους με αυτή τη διάγνωση χωρίς να ρωτήσουν τι ακριβώς σημαίνει, και επιστρέφουν, δικαίως, με ερωτήσεις.
Τι σημαίνει παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή
Με απλά λόγια, η λέξη παροξυσμική περιγράφει την κολπική μαρμαρυγή που εμφανίζεται περιοδικά, που δεν είναι μόνιμα παρούσα. Για την ακρίβεια, τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής διαρκούν λιγότερο από 7 ημέρες. Τα επεισόδια μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους ή με τη βοήθεια φαρμάκων.
Ποια η σημαντικότητα της παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής;
Είναι ένας τύπος κολπικής μαρμαρυγής, ένα από τα στάδια της νόσου. Όπως έχω διευκρινίσει σε αρκετά άρθρα μου, η κολπική μαρμαρυγή είναι μια εξελικτική νόσος. Ξεκινά ως παροξυσμική και εξελίσσεται σε εμμένουσα και τέλος σε μόνιμη κολπική μαρμαρυγή.
Κατά την παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, όταν τα επεισόδια έρχονται και φεύγουν, η νόσος βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια. Για να το περιγράψω πιο απλά, σκεφθείτε ότι η κολπική μαρμαρυγή δεν έχει ακόμη προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην καρδιά κι έτσι δεν επηρεάζεται σταθερά η λειτουργία της. Προχωρώντας σε επόμενα στάδια, τα επεισόδια αναστρέφονται όλο και πιο δύσκολα μέχρι του σημείου του να μείνουν μόνιμα.
Ακριβώς επειδή είναι ένα αρχικό στάδιο της κολπικής μαρμαρυγής, ο ασθενής έχει καλύτερη ανταπόκριση σε όποια θεραπεία επιλέξει ο ιατρός του. Καλύτερη ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή και σε επεμβατικές πράξεις όπως η κατάλυση (ablation). Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί η κολπική μαρμαρυγή τόσο αυξάνουν οι επιλογές που μπορούν να προσφερθούν, αλλά και οι πιθανότητες επιτυχίας των θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Είναι επομένως σημαντικό, στα αρχικά στάδια της νόσου, να πάρετε τη γνώμη ενός εξειδικευμένου Ηλεκτροφυσιολόγου, προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής. Είναι σημαντικά υψηλότερα τα ποσοστά της επιτυχίας της επέμβασης στα αρχικά στάδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά όλους τους ασθενείς.
photo credit People photo created by jcomp – www.freepik.com