
Αρκετοί ασθενείς αισθάνονται δύσπνοια κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής, οι δε ασθενείς που βρίσκονται μόνιμα σε κολπική μαρμαρυγή επίσης δυσκολεύονται να ανασάνουν. Άρα η δύσπνοια είναι ένα κοινό σύμπτωμα μεταξύ των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή ανεξάρτητα από τον τύπο κολπικής μαρμαρυγής που έχει διαγνωστεί. Πώς λοιπόν προκαλείται η δύσπνοια;
1. Η ταχυκαρδία που προκαλείται κατά την κολπική μαρμαρυγή προκαλεί δύσπνοια
Ο πρώτος λόγος που προκαλείται δύσπνοια είναι η υψηλή καρδιακή συχνότητα. Τα άτομα στα οποία η κολπική μαρμαρυγή δεν ελέγχεται επαρκώς συνήθως έχουν αυξημένη καρδιακή συχνότητα. Οι παλμοί μπορεί να είναι φυσιολογικοί σε ηρεμία, όταν π.χ. κάθονται, αλλά με την παραμικρή προσπάθεια οι σφίξεις αυξάνουν φτάνοντας τις 120 ή 140 το λεπτό. Σε άλλους ασθενείς μπορεί οι σφίξεις να φτάνουν τις 100 – 110 το λεπτό σε ηρεμία. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή αισθάνονται δύσπνοια κατά τον ίδιο τρόπο που αισθάνεται δύσπνοια οποιοδήποτε άτομο κάνει γυμναστική ή προσπάθεια που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς. Σε κάποια άτομα αυτή η αίσθηση μπορεί να είναι μόνιμη.
2. Η απώλεια της φυσιολογικής συσταλτικότητας του κόλπου κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια
Τι συμβαίνει με τα άτομα που έχουν φυσιολογική καρδιακή συχνότητα; Μπορεί να εμφανίσουν κι αυτά δύσπνοια λόγω κολπικής μαρμαρυγής; Και για ποιο λόγο μπορεί να συμβαίνει; Ένα παράδειγμα είναι η απώλεια της συσταλτικής ικανότητας της καρδιάς που παρατηρείται κατά την κολπική μαρμαρυγή. Οι επάνω κοιλότητες της καρδιάς – οι κόλποι- τρέμουν αντί να συστέλλονται. Ενώ λοιπόν φυσιολογικά κατά τη συστολή προωθούν συγκεκριμένη ποσότητα αίματος, κατά την κολπική μαρμαρυγή, χάνουν μέρος αυτής της ικανότητας. Αυτό από μόνο του οδηγεί σε δύσπνοια.
3. Οι υψηλές πιέσεις στην καρδιά και/ή τους πνεύμονες προκαλούν δύσπνοια κατά την κολπική μαρμαρυγή.
Οι ασθενείς που βρίσκονται σε μόνιμη κολπική μαρμαρυγή πολύ συχνά έχουν αυξημένες πιέσεις μέσα στην καρδιά τους σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν κολπική μαρμαρυγή. Αυτό συμβαίνει και λόγω μειωμένης συσταλτικής ικανότητας της καρδιάς όπως περιγράφεται παραπάνω. Οι αυξημένες αυτές πιέσεις μεταδίδονται στο πλησιέστερο όργανο, τους πνεύμονες. Αυτό μπορεί, όπως και η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, να οδηγήσει σε συγκέντρωση υγρών στους πνεύμονες, που προκαλεί δύσπνοια.
Ο καρδιολόγος με το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να διαγνώσει αν παρατηρούνται αυξημένες πιέσεις μέσα στην καρδιά. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι ένα απλό και χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση της συνολικής λειτουργικότητας της καρδιάς συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικών πιέσεων.
Πώς μπορεί να βελτιωθεί η δύσπνοια;
Τι μπορεί να γίνει για τα άτομα που βρίσκονται μόνιμα σε κολπική μαρμαρυγή αισθάνονται δύσπνοια; Ενδεχομένως η ευκολότερη απάντηση να είναι το να σταματήσουν την κολπική μαρμαρυγή. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το πετύχει αυτό ο γιατρός σας. Είτε με φαρμακευτική αγωγή, ή με ηλεκτρική καρδιομετατροπή, μία επεμβατική πράξη που αξιοποιεί το ηλεκτροσόκ προκειμένου να επαναφέρει την καρδιά σε φυσιολογικό ρυθμό. Μια άλλη επεμβατική προσέγγιση είναι η κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής όπου ο ηλεκτροφυσιολόγος δημιουργεί σημάδια σε στρατηγικά σημεία του μυοκαρδίου προκειμένου να επαναφέρει το φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς (φλεβόκομβο).
Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι υποψήφιοι για τέτοιες επεμβατικές πράξεις. Ούτε όλοι οι ασθενείς θα καταφέρουν να επανέλθουν σε φλεβόκομβο ακόμη και μετά από αυτές τις ιατρικές παρεμβάσεις. Άλλοι πάλι σχετικά γρήγορα θα επανέλθουν σε κολπική μαρμαρυγή και η δύσπνοια θα επιστρέψει. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;
Ο γιατρός θα φροντίσει να χορηγήσει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα ελέγχει την καρδιακή συχνότητα και θα μειώνει την πιθανότητα συσσώρευσης υγρού στους πνεύμονες προκειμένου να ελαττωθεί ή και να εξαφανιστεί η δύσπνοια. Ελπίζω το σημερινό άρθρο να σας βοήθησε να κατανοήσετε πόσο σημαντικό είναι να συζητήσετε με τον καρδιολόγο σας τα συμπτώματά σας προκειμένου να προτείνει την καλύτερη για εσάς θεραπεία.
Picture Man photo created by katemangostar – www.freepik.com