Τρόποι ανίχνευσης κολπικής μαρμαρυγής
Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί αρχικά να γίνει με ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα στο οποίο καταγράφεται ο ρυθμός της καρδιάς.
Η τεκμηρίωση της κολπικής μαρμαρυγής είναι απαραίτητη προκειμένου ο θεράπων ιατρός να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία, πρωτίστως την αντιπηκτική αγωγή, για την πρόληψη ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ωστόσο, η ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ο εντοπισμός της συχνά είναι ιδιαίτερα δύσκολος, είτε σε ασθενείς που παρουσιάζουν σπάνια επεισόδια παροξυσμών, είτε σε όσους δεν εμφανίζουν συμπτώματα στη διάρκεια της αρρυθμίας (σιωπηρή κολπική μαρμαρυγή). Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να βοηθήσει μία μεγαλύτερης διάρκειας -τουλάχιστον 24 ωρών- καταγραφή του ρυθμού της καρδιάς (Holter ρυθμού).
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ
- Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη μέχρι την εμφάνιση μίας σοβαρής επιπλοκής, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Ακριβώς γι’ αυτό, η έγκαιρη διάγνωσή της είναι καθοριστικής σημασίας, για την αποτελεσματική προστασία των ασθενών.
- Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή παραμένουν αδιάγνωστοι και κατά συνέπεια περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
- Ο καθένας μας μπορεί να υποπτευθεί την κολπική μαρμαρυγή και μόνο με την ψηλάφηση του σφυγμού στον ίδιο ή σε κάποιον οικείο του: ο πλήρως ακανόνιστος σφυγμός, ιδιαίτερα αν είναι γρήγορος, πρέπει πάντα να μας κινητοποιήσει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας, ανεξάρτητα αν νιώθουμε ή όχι ενοχλήσεις!