Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία αρρυθμία που χαρακτηρίζεται από χαοτική, αποδιοργανωμένη ηλεκτρική δραστηριότητα στους κόλπους, οι οποίοι «τρεμοπαίζουν» (μαρμαίρουν) άρρυθμα και γρήγορα χωρίς να επιτυγχάνουν οργανωμένη συστολή. Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που παράγονται στους κόλπους (500-600/λεπτό) σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, «βομβαρδίζουν» τον κολποκοιλιακό κόμβο (γέφυρα που συνδέει τους κόλπους με τις κοιλίες). Μερικά από τα ερεθίσματα αυτά διέρχονται διαμέσου του κολποκοιλιακού κόμβου προς τις κοιλίες, με αποτέλεσμα την ταχεία και άρρυθμη συστολή των κοιλιών (ταχυ-αρρυθμία).
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 ασθενείς πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Στην αρρυθμία αυτή, οι κόλποι χτυπούν ιδιαίτερα γρήγορα, χαοτικά και πλήρως άρρυθμα, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται οργανωμένη και αποτελεσματική συστολή τους. Ως συνέπεια της αρρυθμίας, οι ασθενείς ενδέχεται να παραπονιούνται για συμπτώματα αλλά κυρίως καθίστανται ευάλωτοι στην εμφάνιση επιπλοκών όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια.
Με κριτήριο τη διάρκεια των επεισοδίων, η κολπική μαρμαρυγή ταξινομείται στις εξής βασικές κατηγορίες: – Παροξυσμική: με μέγιστη διάρκεια επεισοδίων έως 7 ημέρες – Εμμένουσα: με διάρκεια επεισοδίων μεγαλύτερη από 7 ημέρες – Μακροχρόνια εμμένουσα: συνεχής κολπική μαρμαρυγή διάρκειας άνω του ενός έτους – Μόνιμη: στις περιπτώσεις αυτές έχει γίνει αποδεκτό ότι ο ασθενής παραμένει μόνιμα σε κολπική μαρμαρυγή και δεν γίνεται πλέον προσπάθεια ανάταξης της αρρυθμίας.
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ
- Ένας στους τέσσερεις ενήλικες άνω των 40 ετών αναμένεται να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή κάποια στιγμή της ζωής του.
- Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής είναι σημαντική για να ελεγχθούν τα συμπτώματα των ασθενών, αλλά κυρίως για να αποφευχθούν επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια.
- Η κολπική μαρμαρυγή “χειροτερεύει” με την πάροδο του χρόνου – τα επεισόδια της αρρυθμίας γίνονται όλο και συχνότερα, μεγαλύτερης διάρκειας και πιο δύσκολα διαχειρίσιμα.
- Η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να γίνεται από τα αρχικά στάδια εμφάνισής της, καθώς όσο περισσότερο παραμένει η καρδιά σε κολπική μαρμαρυγή, τόσο δυσκολότερο είναι να επανέλθει στο φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό.