Πως θα μειώσω τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Πως θα μειώσω τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Ελάττωση κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή – φαρμακευτικές επιλογές

Ο αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο που συνοδεύει την κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να ελαττωθεί με την κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή. Σκοπός της αντιπηκτικής αγωγής είναι να αποφευχθεί ο σχηματισμός θρόμβων στους κόλπους της καρδιάς και επομένως να προληφθεί ενδεχόμενη εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Με αυτό το στόχο, χορηγούνται είτε τα κλασικά αντιπηκτικά (γνωστά και ως «κουμαρινικά» ή «ανταγωνιστές βιταμίνης Κ») είτε τα «νεότερα» από του στόματος αντιπηκτικά.

Τα κύρια πρακτικά πλεονεκτήματα των «νεότερων» αντιπηκτικών είναι ότι:

  1. απαλλάσσουν τον ασθενή από την ανάγκη τακτικής αιματολογικής εξέτασης (INR) για έλεγχο της αντιπηκτικής δράσης και ανάλογη προσαρμογή της δόσης του φαρμάκου και
  2. εξαλείφουν τους περιορισμούς στο διαιτολόγιο (π.χ. πράσινες σαλάτες, χόρτα κ.α.) που υπάρχουν με τα κουμαρινικά αντιπηκτικά.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται σημαντικά η καθημερινότητα των ασθενών.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

  • Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή στους οποίους κρίνεται απαραίτητη η έναρξη αντιπηκτικής αγωγής για προφύλαξη έναντι πιθανού εγκεφαλικού επεισοδίου, τα «νεότερα» αντιπηκτικά πρωτιμώνται έναντι των κουμαρινικών αντιπηκτικών.
  • Η χορήγηση «νεότερων» αντιπηκτικών αντενδείκνυται σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή στένωση μιτροειδούς βαλβίδας και σε ασθενείς με μηχανικές καρδιακές βαλβίδες.
  • Η θεραπεία με ασπιρίνη ή άλλα αντιαιμοπεταλιακά δεν ενδείκνυται στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων, διότι δεν παρέχουν επαρκή προστασία.