Τι μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής;

Τι μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής;

Τι μπορεί να πυροδοτήσει ένα μεμονωμένο επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής; Σε άλλο άρθρο μου εξηγώ τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση της χρόνιας αυτής νόσου. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθώ σε παράγοντες που επιδεινώνουν ή πυροδοτούν ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής σε ένα άτομο που ήδη νοσεί.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί εξαρχής ότι όλοι οι παράγοντες που αναφέρονται παρακάτω δεν πυροδοτούν υποχρεωτικά ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής σε όλους τους ασθενείς. Στα πλαίσια της φροντίδας του εαυτού του, το άτομο που διαγνώσθηκε με κολπική μαρμαρυγή  θα πρέπει μόνο του να ανακαλύψει τι είναι αυτό που επιδεινώνει ή πυροδοτεί τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής. Έτσι θα γνωρίζει τι πρέπει να αποφύγει καλύτερα από τον καθένα.

Συχνότερα αίτια για την πυροδότηση κολπικής μαρμαρυγής είναι

Κόπωση και έλλειψη ύπνου

Η σωματική κόπωση και η  έλλειψη ύπνου είναι κοινοί λόγοι για την πυροδότηση επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Όταν δεν επαρκεί ο ύπνος  ο οργανισμός σας αντιδρά με την παραγωγή ορμονών που συνδέονται με το στρες προκειμένου να διατηρηθεί λειτουργικός. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει αυξημένες πιθανότητες να εκδηλωθεί ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.  Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί επίσης να συνδέεται με μια άλλη ιατρική κατάσταση που λέγεται υπνική άπνοια που επίσης επηρεάζει την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής.

Ασθένεια

Ένας επίσης κοινός λόγος είναι η εκδήλωση μιας ασθένειας. Από μια απλή ίωση έως οποιαδήποτε άλλη σοβαρότερη κατάσταση μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο. Πάντως συνηθέστερα αυτό συμβαίνει σε άτομα τα οποία νοσηλεύονται για την ασθένειά τους λόγω π.χ. μιας πνευμονίας ή  μιας γαστρεντερίτιδας. Στις σοβαρές αυτές καταστάσεις ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες που συνδέονται με το στρες που έχει υποστεί λόγω της αρρώστιας. Και πάλι το στρες μπορεί να αποτελέσει την αιτία που θα πυροδοτήσει κάποιο επεισόδιο

Στρες

Το ίδιο το στρες μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο. Με ποιο μηχανισμό; Όπως ήδη αναφέρθηκα οι ορμόνες που παράγει ο οργανισμός για να αντεπεξέλθει στην κατάσταση αυτή αποτελούν εκλυτικό παράγοντα. Όμως εξίσου σημαντικό ρόλο μπορεί να παίζουν οι συνήθειες που συνδέονται με το στρες. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης, ο κακής ποιότητας ύπνος ή η κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τις ορμόνες του οργανισμού μπορούν να οδηγήσουν σε επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.

Ορμονικές διακυμάνσεις

Οι γυναίκες ενδεχομένως να παρουσιάζουν επεισόδια που συνδέονται με τις διακυμάνσεις των ορμονών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου τους. Δεν υπάρχει κάποιο σταθερό πρότυπο για την εμφάνιση των επεισοδίων. Σε άλλες εμφανίζονται στη μέση και σε άλλες στο τέλος του κύκλου τους.

Άσκηση

Η άσκηση επίσης μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Αρκετοί ασθενείς περιγράφουν ξεκάθαρα τη σύνδεση μεταξύ συγκεκριμένου τύπου άσκησης και εκδήλωσης ενός επεισοδίου κολπικής. Κι εδώ τώρα δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: μα δεν είναι ευεργετική η άσκηση για την κολπική μαρμαρυγή; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΝΑΙ. Βοηθά στον έλεγχο του στρες και του σωματικού βάρους κι αυτά από μόνα τους βελτιώνουν κατά πολύ την καθημερινότητα του ατόμου με κολπική μαρμαρυγή. Αν ψάχνετε τρόπους να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας διαβάστε εδώ.  Εκείνο που πρέπει να προσέχει κανείς είναι να μην ξεπερνά τα προσωπικά του όρια αντοχής στην άσκηση. Για αυτό το λόγο συστήνω στους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή να ξεκινούν με ήπιας έντασης άσκηση και να αυξάνουν προοδευτικά την ένταση μέχρι εκεί που είναι καλά ανεκτή.  Σημαντικό μέτρο για την αποφυγή επεισοδίων κατά την άσκηση είναι η λήψη επαρκής ποσότητας νερού.

Συμπληρώματα διατροφής

Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και ενδεχομένως να περιέχουν διάφορες διεγερτικές ουσίες. Συνήθως αυτό συμβαίνει με αποσυμφορητικά για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της γρίπης. Σε γενικές γραμμές συζητήστε ότι φάρμακο λαμβάνετε με το γιατρό σας και επαγρυπνείτε για συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν ως απόρροια της χρήσης τους.

Οινόπνευμα

Το οινόπνευμα μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο. Ειδικά η συχνή ή εκτεταμένη κατανάλωση οινοπνεύματος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής. Για κάποιους ασθενείς πάντως ακόμη και μικρή ποσότητα οινοπνεύματος μπορεί να πυροδοτήσει κάποιο επεισόδιο. Η γενική οδηγία πάντως παραμένει: μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος είναι ευεργετική για την καρδιά μας.

Καφεΐνη

Η κατανάλωση καφεΐνης και η σύνδεσή  της με την κολπική μαρμαρυγή υπήρξε  αμφιλεγόμενη για σειρά ετών. Πριν από κάποια χρόνια όταν κάποιο άτομο εμφάνιζε κολπική μαρμαρυγή μία από τις συστάσεις ήταν να αποφεύγει την κατανάλωση καφέ. Στην πορεία όμως διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ είναι ασφαλής.  Υπήρξε μάλιστα και μία πρόσφατη μελέτη που διαπίστωσε όφελος από την κατανάλωση καφέ.

Όπως και με το αλκοόλ, η σύσταση είναι κοινή και για τον καφέ: η μέτρια κατανάλωσή τους είναι ασφαλής για τους περισσότερους. Για τα άτομα που εμφανίζουν ιδιαίτερη ευαισθησία στην κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας, τότε η σύσταση είναι να αποφεύγονται.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση αποτελεί κοινό λόγο για την εμφάνιση επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής στα άτομα που νοσούν. Η αφυδάτωση συμβάλει στην εμφάνιση επεισοδίων κατά την κατανάλωση καφέ, οινοπνεύματος ή εμφάνισης στρες. Για παράδειγμα ουσίες όπως ο καφές και το οινόπνευμα είναι ισχυρά διουρητικές. Εάν δεν φροντίζετε να αναπληρώνεται τα υγρά που χάνει ο οργανισμός τότε ενδέχεται να αφυδατωθείτε.  Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος που προκαλείτε η αφυδάτωση αυτή είναι ισχυρός παράγοντας για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής. Για αυτό και συστήνεται προσοχή ιδιαίτερα κατά τους  θερινούς μήνες.

Τροφές

Δεν είναι και τόσο κοινό, αλλά υπάρχουν άτομα που αναφέρουν επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Συνήθως ενοχοποιούνται τα τηγανιτά ή βαριά φαγητά καθώς και τα ιδιαιτέρως πικάντικα.

Όπως αναφέρω και στην αρχή, ο κάθε ασθενής θα πρέπει να κρατά ένα δικό του ημερολόγιο με τους παράγοντες που πυροδοτούν τα επεισόδια της κολπικής μαρμαρυγής και αναλόγως, σε συνεννόηση με το γιατρό του, να προσαρμόζει τις συνήθειες του

 

 

 

photo credit People photo created by freepik – www.freepik.com