Πώς να εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας

Πώς να εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας

Βγείτε για περπάτημα πρωί μεσημέρι ή βράδυ: Κάνει καλό στην καρδιά!

Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ωφελούνται από την τακτική άσκηση, που περιλαμβάνει ήπιες ασκήσεις ενδυνάμωσης, αντοχής και βελτίωσης της κινητικότητας. Ένας από τους δημοφιλέστερους αλλά και πιο ευεργετικούς τύπους άσκησης είναι το περπάτημα. Είναι μια αεροβική άσκηση που δεν απαιτεί εξοπλισμό και είναι ιδιαίτερα ευέλικτη καθώς μπορεί να γίνει παντού και οποιαδήποτε στιγμή.

Το περπάτημα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους, καθώς βοηθά στον έλεγχο της «κακής» χοληστερόλης, του σωματικού βάρους, της υπέρτασης και του διαβήτη. Για το λόγο αυτό είναι η άσκηση που συστήνεται κατεξοχήν σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα.

Οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να εντάξετε εύκολα το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, χωρίς να επιβαρυνθείτε, ανάλογα με το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις σας. Κάνοντας αυτές τις μικρές αλλαγές, θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και έτσι θα μειώσετε τις αρρυθμίες καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Είστε πρωινός τύπος;

Αν έχετε το χρόνο και σας αρέσει να ενεργοποιήστε στο ξεκίνημα της μέρας σας, οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

 • Ετοιμάστε τα ρούχα και τα παπούτσια για το περπάτημα από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, το πρωί απλώς τα φοράτε και φεύγετε.
 • Πριν ξεκινήσετε, καλό είναι να φάτε ένα κομμάτι φρούτο ή μερικές κουταλιές γιαούρτι για να πάρετε ενέργεια.
 • Επιλέξτε διαδρομές που γνωρίζετε και σας αρέσουν, και δεν είναι απομακρυσμένες από το δρόμο.
 • Αν είναι ακόμα βράδυ, φορέστε ρούχα έντονου χρώματος ή πάρτε μαζί ένα φακό.
 • Καλό είναι να κάνετε μερικές διατάσεις όταν τελειώσετε το περπάτημα.

Έχετε γεμάτο πρόγραμμα και μόνο στο μεσημεριανό διάλειμμα μένει χρόνος;

Αν η μέρα σας είναι ιδιαίτερα απαιτητική και ο μόνος χρόνος που έχετε να διαθέσετε είναι στο μεσημεριανό σας διάλειμμα στο γραφείο, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε – δεδομένου ότι και οι συνθήκες εργασίας σας το επιτρέπουν.

 • Προγραμματίστε το περπάτημα βάζοντάς το στο Ημερολόγιο. Θα είναι σαν μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση.
 • Αφήστε στο γραφείο όλα όσα χρειάζεστε για το περπάτημα, όπως ρούχα και παπούτσια. Έτσι δεν θα μπορείτε να δικαιολογηθείτε ότι ξεχάσατε τα παπούτσια σας και να μην πάτε…
 • Πείτε το και σε συναδέλφους, πιθανότατα θα θέλουν και άλλοι να έρχονται μαζί σας. Έτσι, θα έχετε και συντροφιά αλλά και θα κρατάτε ο ένας τον άλλο σε πειθαρχία.
 • Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες καθώς και το πόσο γρήγορα περπατάτε και ιδρώνετε, ίσως να μπορείτε να φοράτε τα ρούχα του γραφείου και απλώς να βάζετε αθλητικά παπούτσια. Ή ίσως προτιμάτε να φοράτε ένα απλό T-shirt.
 • Τις πιο κρύες ημέρες, θα χρειαστείτε ένα μπουφάν, καπέλο ή γάντια. Αν περπατάτε γρήγορα, θα ζεσταθείτε σε λίγα λεπτά, γι΄ αυτό μην ντυθείτε πολύ ζεστά.
 • Πάρτε μαζί το μεσημεριανό σας φαγητό ή επιλέξτε μια διαδρομή, στο τέλος της οποίας μπορείτε να προμηθευθείτε ένα υγιεινό σνακ

Προτιμάτε να αφήνετε τη γυμναστική για μετά τη δουλειά;

Αν σας χαλαρώνει η γυμναστική μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το περπάτημα ακόμα περισσότερο.

 • Φάτε κάτι ελαφρύ μία ή δύο ώρες πριν φύγετε από τη δουλειά, ώστε να μην αισθανθείτε ότι πεινάτε ή κουραστήκατε και έτσι αποφύγετε το περπάτημα. Ιδανικά σνακ είναι το γιαούρτι, μια χούφτα αμύγδαλα ή ένα φρούτο.
 • Επιλέξτε μια διαδρομή χωρίς πολλή κίνηση για να αποφύγετε το μολυσμένο αέρα από τα αυτοκίνητα.
 • Χαλαρώστε τους ώμους σας και κάντε μερικές ασκήσεις προθέρμανσης για να απαλλαγείτε από το στρες της ημέρας πριν ξεκινήσετε.
 • Αν είναι ήδη βράδυ, φορέστε ρούχα έντονου χρώματος ή πάρτε μαζί ένα φακό.

Κάθε βήμα μετράει

Το ιδανικό είναι να συμπληρώνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά (2,5 ώρες) άσκησης μέτριας έντασης μέσα στην εβδομάδα. Αυτό σημαίνει περίπου 30 λεπτά έντονο περπάτημα τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα. Με τις παραπάνω συμβουλές αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Επίσης, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα:

 • Το πρωί, αφήστε το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά ή κατεβείτε από το λεωφορείο/τραίνο μια στάση πριν τη δική σας, ώστε να περπατήσετε λίγο μέχρι να φτάσετε στη δουλειά.
 • Στο μεσημεριανό διάλειμμα, κάντε ένα 10λεπτο περπάτημα εντός ή εκτός γραφείου.
 • Στο τέλος της ημέρας, περπατήστε πάλι μέχρι το αυτοκίνητο ή τη στάση όπου κατεβήκατε.

Έτσι, φτιάξατε εύκολα ένα καθημερινό πρόγραμμα 30λεπτης άσκησης. Να θυμάστε, γυμναστική είναι οποιαδήποτε μορφή φυσικής άσκησης που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς. Συμβουλευτείτε το γιατρό  σας για την καταλληλότερη άσκηση για εσάς.