Πρόληψη καρδιακών παθήσεων στη γυναίκα

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων στη γυναίκα

Οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τα 2 φύλα. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, ενώ και τα συμπτώματα μπορεί να είναι διαφορετικά σε άντρες και γυναίκες. Το άρθρο μου σήμερα είναι αφιερωμένο στις γυναίκες, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να προσέχουν και πώς μπορούν να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς τους καθώς μεγαλώνουν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και όταν έχουν κάποιες άλλες παθήσεις, όπως σακχαρώδη διαβήτη.

Ποια προειδοποιητικά σημάδια πρέπει να προσέξετε 

Στις ταινίες, η καρδιακή προσβολή συνοδεύεται πάντα από πόνο στο στήθος. Στην αληθινή ζωή όμως, τα συμπτώματα που εμφανίζει μια γυναίκα μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή ότι συνδέονται με καρδιοπάθεια όπως π.χ. έντονο λαχάνιασμα. Μπορεί επίσης να αισθανθεί πόνο στη γνάθο, την πλάτη ή το στομάχι. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι η ναυτία ή η ζαλάδα.

Αυτόματος Διαχωρισμός Στεφανιαίας Αρτηρίας

Μια από τις πιο σοβαρές καρδιακές παθήσεις, που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, ιδίως αν έχουν γεννήσει πρόσφατα, είναι ο αυτόματος διαχωρισμός στεφανιαίας αρτηρίας. Ο όρος με απλά λόγια σημαίνει σχίσιμο ενός αγγείου της καρδιάς. Εκδηλώνεται με έντονη στηθάγχη και με άλλα συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της καρδιακής προσβολής. Πρόκειται για μια όχι πολύ συνηθισμένη πάθηση απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς»

Δεν χρησιμοποιούμε τυχαία τον όρο «μου ράγισε την καρδιά». Ο ιατρικός όρος για αυτό το σύνδρομο είναι μυοκαρδιοπάθεια και προκαλείται από ξαφνικό και έντονο συναισθηματικό στρες, συνήθως μετά από συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις όπως ένα διαζύγιο ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Κατά το σύνδρομο αυτό, ένα μέρος της καρδιάς μεγαλώνει και δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο στήθος. Όμως πρόκειται για μια πλήρως αναστρέψιμη κατάσταση, με έγκαιρη αντιμετώπιση και κατάλληλη θεραπεία

Εμμηνόπαυση

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα την περίοδο της εμμηνόπαυσης μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθειες. Τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και οι αρτηρίες χάνουν την ελαστικότητά τους, ενώ η αρτηριακή πίεση, το κοιλιακό λίπος και η «κακή» χοληστερόλη (LDL) μπορεί να αυξηθούν. Ο τρόπος να αποφύγετε τον κίνδυνο είναι παραμένοντας δραστήρια και υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με άσκηση και σωστή διατροφή.

Φλεγμονές

Οι ασθενείς με φλεγμονές όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα ή λύκο έχουν αυξημένη πιθανότητα να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πιθανότητα αυτή συνεχίζει να υπάρχει ακόμα και σε άτομα νεαρής ηλικίας που ασκούνται τακτικά και δεν καπνίζουν. Η λύση είναι να ελέγχετε την πάθησή σας με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή – αλλά αποφύγετε τη χρήση στεροειδών, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο πρόληψης.

Κατάθλιψη

Αυτή η ψυχολογική πάθηση μπορεί να διπλασιάσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τους άντρες. Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη δραστηριότητας και παραμέληση της υγείας, ενώ το συνεχές στρες μπορούν να επιβαρύνουν την καρδιά σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή κάποιον ψυχολόγο αν νομίζετε πως χρειάζεστε βοήθεια για να το αντιμετωπίσετε.

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί επίσης να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η υψηλή συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα μπορεί  να δημιουργήσει πλάκα στις αρτηρίες, οδηγώντας σε βλάβες στο κυκλοφορικό σύστημα. Ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου σε γυναίκες με διαβήτη είναι η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε ένα κανονικό βάρος σώματος και να ρυθμίζετε τα επίπεδα γλυκόζης σας με τη σωστή διατροφή και τακτική άσκηση.

Οι λεπτές γυναίκες δεν εξαιρούνται από τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Οι υπέρβαρες γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, κυρίως αν έχουν περιττό λίπος στην κοιλιά. Αλλά συστήνουμε προσοχή και στις γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους. Και εκείνες διατρέχουν κίνδυνο για εμφάνιση υψηλής χοληστερόλης ή υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αν παράλληλα καπνίζετε τότε έχετε τρεις παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε προβλήματα.

1ο Βήμα Πρόληψης: Ελέγξτε το οικογενειακό σας ιστορικό

Αν η μητέρα ή η αδερφή σας εμφάνισαν κάποια καρδιακή πάθηση πριν από την ηλικία των 65, ή αν η μαμά σας είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο σε οποιαδήποτε ηλικία, τότε διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσετε κάποια καρδιαγγειακή πάθηση. Αυτό δε σημαίνει ότι θα υποστείτε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για το οικογενειακό σας ιστορικό. Έτσι θα μπορέσει να σας δώσει τις σωστές συμβουλές για τη μέγιστη προστασία σας.

2ο Βήμα Πρόληψης: Διακοπή του καπνίσματος

Είναι μια σύσταση που δεν σταματάμε να τονίζουμε. Για τις γυναίκες που καπνίζουν, οι κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων είναι 25% μεγαλύτερος από ό,τι για τους άντρες καπνιστές. Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε θρομβώσεις. Οι πιθανότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες αν λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια και καπνίζετε, κυρίως μετά την ηλικία των 35.

3ο Βήμα Πρόληψης: Ρύθμιση της χοληστερόλης

Αυτό η μαλακή, λιπώδης ουσία μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες σας και να προκαλέσει τη δημιουργία πλάκας που με την πάροδο του χρόνου θα γίνει πιο σκληρή και θα φράξει τις αρτηρίες σας. Τα επίπεδα της χοληστερόλης μπορούν να ελεγχθούν με μια γρήγορη αιματολογική εξέταση. Έπειτα, δεν είναι δύσκολο να μειώσετε τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) – αρκεί να κάνετε μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Προσέξτε την κατανάλωση λίπους και ζάχαρης στη διατροφή σας, βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.

4ο Βήμα Πρόληψης: Διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος

Καταναλώστε περισσότερες φρέσκες, μη επεξεργασμένες τροφές, ιδίως τροφές χαμηλές σε θερμιδική αξία, νάτριο (αλάτι) και κορεσμένα λιπαρά. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τρόπους μαγειρικής υγιεινών γευμάτων μέσω διαδικτύου (υπάρχουν αναρίθμητα σχετικά online βίντεο) και βρείτε ασχολίες που θα σας ευχαριστούν και θα σας σηκώσουν από τον καναπέ: ένας περίπατος με τους φίλους σας, μια τάξη χορού zumba ή άλλα είδη χορού.

5ο Βήμα Πρόληψης: Η καλή σωματική κατάσταση είναι ακόμα πιο σημαντική μετά τα 40

Ακόμα και αν δεν είχατε ποτέ ιδιαίτερη κλίση στη γυμναστική, καλό θα ήταν να επιδιώξετε να βάλετε τη γυμναστική στη ζωή σας, καθώς φτάνετε τα 40. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Και να θυμάστε, ακόμα και μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορούν να κάνουν θαύματα.

Προστασία της καρδιάς κατά την εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η καρδιά σας στέλνει περισσότερο αίμα στα όργανα. Αυτό επιβαρύνει πολύ την καρδιά και τις αρτηρίες, όπως βεβαίως και ο τοκετός. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αρρυθμίας ή ανεπάρκειας βαλβίδων και βρίσκονται σε εγκυμοσύνη πρέπει να προσέχουν για συμπτώματα όπως λαχάνιασμα, ταχυκαρδία ή σημάδια σοβαρών φλεγμονών. Αν έχετε υψηλή πίεση ή την αποκτήσετε κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να προκληθεί μια σοβαρή διαταραχή που λέγεται προεκλαμψία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας τόσο για τη μητέρα όσο και το μωρό. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να σας παρακολουθεί ένας καρδιολόγος καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπλοκές.

 

 

 

photo credit People photo created by pressfoto – www.freepik.com