Πώς επηρεάζει η υπνική  άπνοια την κολπική μαρμαρυγή;

Πώς επηρεάζει η υπνική  άπνοια την κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή αφορά περίπου 300.000 Έλληνες. Είναι η συνηθέστερη αρρυθμία και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή  άλλες επιπλοκές.

Πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής. Μεταξύ των άλλων ένα αίτιο φαίνεται σύμφωνα με μελέτες να είναι και η υπνική άπνοια.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Η υπνική  άπνοια αφορά 100  εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Το 85% των ασθενών παραμένουν αδιάγνωστοι.

Η  υπνική άπνοια είναι μια πάθηση όπου οι ασθενείς σταματούν να αναπνέουν για εκτεταμένες περιόδους κατά τον ύπνο. Συνήθως διαγιγνώσκεται με την παρακολούθηση του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ύπνου σε ειδικά εργαστήρια. Αυτές οι παύσεις της αναπνοής κατά τον ύπνο μπορεί να διαρκούν και 30 δευτερόλεπτα ενώ εμφανίζονται πολλαπλά μέσα σε μια νύχτα. Η συχνότητα εμφάνισής τους κυμαίνεται μεταξύ 15 έως και 50 φορές ή σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερο. Συν τω χρόνω η υπνική άπνοια οδηγεί στην εμφάνιση άλλων παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.  Επίσης έχει αποδειχθεί ότι τα επεισόδια υπνικής άπνοιας μπορεί να πυροδοτήσουν επεισόδια αρρυθμίας κατά τον ύπνο. Η καρδιά υπόκειται σε μηχανικές πιέσεις και χημικές αλλαγές κάθε φορά που ένα άτομο ξυπνά από την έλλειψη οξυγόνου λόγω ενός επεισοδίου υπνικής άπνοιας στον ύπνο του που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής.

Υπνική άπνοια και κολπική μαρμαρυγή

Κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ υπνικής άπνοιας και κολπικής  μαρμαρυγής καθώς οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με υπνική άπνοια έχουν 2-4 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική  μαρμαρυγή. Εάν έχετε διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή καλό θα ήταν να εξεταστείτε για την πιθανότητα να πάσχετε από υπνική άπνοια .

Η θεραπεία της υπνικής άπνοιας βοηθά στον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής;

Είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για την αντιμετώπιση της υπνικής  άπνοιας καθώς με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται και η ρύθμιση της κολπικής μαρμαρυγής. Έχει αποδειχθεί ότι η  θεραπεία με μάσκα οξυγόνου CPAP μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αναπνοής του ασθενούς και βελτιώνει κατά 42% τον έλεγχο της κολπικής μαρμαρυγής με τον περιορισμό των συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα οδηγεί σε καλύτερη έκβαση επεμβάσεων όπως η καρδιομετατροπή και η κατάλυση (ablation).

Η θεραπεία με μάσκα CPAP σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να κοιμάται φορώντας τη μάσκα όλο το βράδυ. Αρκετοί ασθενείς βρίσκουν τη μάσκα ενοχλητική και κάποιοι αισθάνονται στρες. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις διάφορες διαθέσιμες μάσκες και βρείτε την καταλληλότερη για εσάς. Η απώλεια βάρους επιφέρει επιπρόσθετο όφελος στον έλεγχο των επεισοδίων υπνικής άπνοιας καθώς υπάρχει άμεση  σύνδεση  μεταξύ παχυσαρκίας και υπνικής άπνοιας.

Εάν πάσχετε από υπνική άπνοια προσπαθήστε να ακολουθήσετε το πρόγραμμά σας στη χρήση  μάσκας CPAP. Εάν δεν έχετε εξεταστεί καλό είναι να το  κάνετε με την επίσκεψή σας σε ιατρείο ύπνου. Η κατάλληλη  αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο τόσο των συμπτωμάτων της κολπικής μαρμαρυγής όσο και άλλων παθήσεων όπως η υπέρταση

 

 

 

photo credit Designed by Freepik