Κολπική μαρμαρυγή: απαραίτητη φροντίδα

Κολπική μαρμαρυγή: απαραίτητη φροντίδα

Ποια είναι η απαραίτητη φροντίδα μετά τη διάγνωση Κολπικής μαρμαρυγής

Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή πρέπει να παρακολουθούν την αρρυθμία τους λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα. Επιπλέον, υπάρχουν άτομα που φροντίζουν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή του οικογενειακού ή του ευρύτερου κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Η φροντίδα επομένως της κολπικής μαρμαρυγής έχει δύο όψεις: αυτή του ασθενούς κι αυτή του ατόμου που φροντίζει έναν ασθενή με κολπική  μαρμαρυγή. Το άρθρο αυτό είναι χωρισμένο σε δύο μέρη για να καλύψει και τις δύο αυτές περιπτώσεις.

Φροντίζω τον εαυτό μου 

Η κολπική  μαρμαρυγή συχνά σας δημιουργεί αμηχανία, σας γεμίζει άγχος ή σας δυσκολεύει την καθημερινότητα. Στην πραγματικότητα υπάρχουν φορές που δεν έχετε καμία διάθεση  να παρακολουθήσετε την κολπική μαρμαρυγή σας! Όμως η αρρυθμία σας το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί από μόνη της. Το να αποδεχθείτε τη νέα κατάσταση και να μάθετε να ζείτε με  αυτή  είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε την ύπαρξη  της αρρυθμίας σας.

Υπάρχουν δύο τρόποι να δείτε την κολπική μαρμαρυγή: ως μια ενοχλητική ανεπιθύμητη κατάσταση ή  ως μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Το να την αντιμετωπίζετε σα μία ενοχλητική κατάσταση μπορεί να σας προκαλέσει άγχος που συχνά είναι δύσκολο να διαχειριστείτε. Το αυξημένο άγχος το πιθανότερο είναι ότι θα αυξήσει τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής ή την έντασή  τους. Γι’αυτό είναι απαραίτητο να λάβετε μέτρα για τη διαχείριση άγχους.

Μέθοδοι διαχείρισης άγχους

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διαχειριστείτε το άγχος σας. Το σημαντικότερο είναι  να διατηρείτε μια  θετική  στάση για τη  ζωή γενικά, να αναπτύξετε την αυτοκυριαρχία σας, και να διατηρείτε τις κοινωνικές σας επαφές με ουσιαστική επαφή και συζήτηση.

Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη διαχείριση του άγχους. Πέρα από τα υπόλοιπα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσετε με μια μέτριας έντασης αεροβική άσκηση μισή ώρα κάθε μέρα, θα σας βοηθήσει να «χτίσετε» την αυτοκυριαρχία και την αυτοπεποίθησή σας.

Το να προσπαθήσετε να ελέγξετε το άγχος σας με φυσικό τρόπο σας υποχρεώνει να σκεφτείτε διαφορετικά και την αρρυθμία σας. Το να σκέφτεστε με διαφορετικό τρόπο την κολπική μαρμαρυγή οδηγεί σε επιθυμητές αλλαγές στη συμπεριφορά σας.

Ως τελευταία λύση, θα μπορούσατε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας βοηθήσει φαρμακευτικά στη διαχείριση του άγχους. Όμως να θυμάστε ότι η ζωή με την κολπική μαρμαρυγή απαιτεί να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Επομένως η φαρμακευτική υποστήριξη θα πρέπει να είναι η τελευταία σας επιλογή.

Όταν φροντίζετε κάποιον με κολπική μαρμαρυγή

Εάν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, επιδείξτε υπομονή, ανοχή και την υποστήριξή σας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να φροντίσετε κάποιον με κολπική μαρμαρυγή. Ο άνθρωπός σας βρίσκετε αντιμέτωπος με μια νέα καθημερινότητα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να είναι μόνιμες.  Δείτε την κολπική  μαρμαρυγή με τα μάτια του αγαπημένου σας προσώπου.

Μέσα του/της νοιώθει τα πράγματα να αλλάζουν και πιθανόν  αυτό να το βιώνει κάθε στιγμή, ανάλογα με τη  βαρύτητα της νόσου. Πιθανόν να μην είναι πλέον σε θέση  να συνεχίσει τις συνήθειές του/της. Ενδεχομένως η αρτηριακή του/της πίεση να έχει διακυμάνσεις. Η διαταραχή του καρδιακού ρυθμού προκαλεί ανησυχία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πρόκληση αγχώδους διαταραχής.

Ένα  από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε το αγαπημένο σας πρόσωπο που αντιμετωπίζει κολπική  μαρμαρυγή  είναι να ενημερωθείτε για αυτή την αρρυθμία. Μπορείτε να διαβάσετε τα μυστικά της κολπικής μαρμαρυγής εδώ. Εκδηλώστε την υποστήριξή σας στον άνθρωπό σας! Ίσως αυτό να αποτελεί τη σημαντικότερη μέθοδο να  κατευνάσετε τις ανησυχίες του/της.

Ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε ώρα και οπουδήποτε. Το να νοιάζεστε πραγματικά για τον άνθρωπό σας είναι σίγουρα το  πρώτο βήμα. Ανάλογα με τη βαρύτητα του επεισοδίου, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο αρρυθμιολόγο.

 

 

 

 

photo credit

Designed by Freepik